Pages

Saturday, January 04, 2020

Resepi : Cottage Pie Beef / Kentang Lenyek Inti Daging / Shepherd Pie


Tonton Video Masak Cottage Pie Beef


Cottage Pie Beef / Kentang Lenyek Inti Daging / Shepherd Pie

Bahan-bahan : (untuk kentang lenyek)
- 8 biji kentang - potong dadu besar
- 2 sudu besar butter
- 1/2 sudu besar serbuk lada sulah
- 1/2 sudu besar serbuk lada hitam
- sedikit garam
- 100 ml susu segar (atau secukupnya)

Cara buat : (untuk kentang lenyek)
- Rebus kentang hingga lembut
- Toskan
- Lenyekkan kentang semasa masih panas hingga hancur lumat
- Masukkan butter, lada sulah, lada hitam dan garam secukupnya
- Gaul rata
- Masukkan susu segar sedikit demi sedikit
- Kacau rata hingga hingga mendapat struktur yang diingini (lembut ala-ala kentang lenyek kfc tu)
- Ketepikan

Bahan-bahan : (untuk inti)
- 600 gram daging - cincang halus
- 4 sudu butter
- 1 biji bawang besar - dadu
- 3 sudu besar lada blend
- 3 ulas bawang putih - dadu
- 1 biji tomato - dadu
- 150 gram sos prego
- 100 gram cendawan butang - hiris
- 3 batang daun ketumbar - cincang
- 2 helai daun bawang - cincang
- sedikit lada hitam
- sedikit serbuk oregano
- garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara buat : (untuk inti)
- Panaskan butter
- Tumis bawang besar dan bawang putih hingga garing
- Masukkan lada blend
- Kacau hingga lada garing
- Masukkan daging cincang
- Kacau rata hingga daging separuh masak
- Masukkan sos prego, lada hitam dan serbuk oregano
- Kacau rata
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa secukupnya
- Masukkan cendawan
- Kacau
- Masukkan tomato
- Kacau hingga tomato layu
- Masukkan daun ketumbar dan daun bawang
- Kacau rata
- Angkat dan ketepikan

Cara buat : (untuk cottage pie)
- Gris mentega pada loyang pembakar
- Letakkan kentang lenyek  pada loyang pembakar
- Ratakan
- Letak inti
- Ratakan
- Letakkan kentang lenyek di atas nya
- Sapu telur yang telah dikocak di atasnya
- Buat lorek pada kentang yang telah disapu telur
- Bakar selama 30 minit pada suhu 200'c atau sehingga permukaan atas nampak keperangan
- Siap

No comments:

Post a Comment