Tonton Video Masak Kepak Ayam Bakar Madu
Kepak Ayam Bakar Madu
Bahan-bahan : (untuk ayam)
- 8 ketul kepak ayam
- 4 ulas bawang putih - hiris
- 1 biji bawang besar - hiris
- 1 inci halia - hiris
- 1 batang serai - hiris
- 1 kiub pati ayam
- 2 sudu besar kicap manis
- 2 sudu besar sos tiram
- 3 sudu besar pewarna merah
- 4 sudu besar gula pasir
- 4 sudu besar gula merah
- 1 sudu sedang air perahan limau
- madu untuk digris pada ayam
- minyak untuk digris pada ayam
Cara buat : (untuk ayam)
- Blend bawang putih, bawang besar, halia, serai, kiub ayam, gula merah, air perahan limau hingga lumat
- Dalam mangkuk besar, masukkan kepak ayam, bahan blend, gula pasir, kicap manis, sos tiram, pewarna merah
- Gaul hingga sebati semua bahan
- Perap selama 2 atau 3 jam
- Gris minyak pada ayam dan atur dalam dulang pembakar
- Bakar pada suhu 200'c selama 50 minit atau terpulang pada oven masing-masing
- 30 minit selepas ayam dibakar, keluarkan ayam dan gris ayam dengan madu
- Bakar lagi sehingga ayam masak
Bahan-bahan : (untuk sos)
- 5 sudu besar lada blend
- 4 ulas bawang putih - cincang
- 2 sudu besar gula merah
- 4 sudu besar gula pasir
- 200 ml air
Cara buat : (untuk sos)
- Campur semua bahan dalam kuali
-Gaul hingga sebati semua bahan
- Hidupkan api
- Masukkan air
- Gaul hingga menggelegak
- Rasakan masin dan manisnya
- Jika kurang rasa, boleh tambah gula atau garam
- Siap
No comments:
Post a Comment