Pages

Wednesday, December 25, 2019

Resepi : Ikan Pari Masak Pecal


Tonton Video Masak Ikan Pari Masak Pecal

Ikan Pari Masak Pecal

Bahan-bahan : (untuk ikan)
- 1 ekor ikan pari - bersihkan just buat perut dan insang jek
- asam jawa secukupnya
- garam secukupnya
- minyak untuk membakar ikan

Cara buat : (untuk ikan)
- Lumur asam jawa dan garam secukupnya pada ikan
- Pastikan keseluruhan ikan dilumur dengan sebati ye
- Panaskan kuali
- Letak sedikit minyak
- Masukkan ikan
- Bakar hingga garing kedua-dua belah ikan
- Asingkan isi ikan
- Ketepikan

Bahan-bahan : (untuk kuah pecal)
- 1 biji bawang besar - hiris
- 3 ulas bawang putih - hiris
- 1/2 inci halia - hiris
- 1 inci ubi cekur - hiris
- 6 biji cili padi
- 4 helai daun cekur - ketuk dan carik2
- 1 mangkuk santan
- 1 kiub ayam
- 1 sudu besar sos ikan
- garam dan serbuk perasa secukupnya
- 11/2 inci belacan

Cara buat : (untuk kuah pecal)
- Tumbuk bawang besar, bawang putih, halia, ubi cekur, belacan dan lada cili hingga separa lumat
- Panaskan kuali
- Goreng tanpa minyak bahan tumbuk hingga kelihatan kering
- Masukkan santan
- Kacau rata
- Masukkan kiub ayam, sos ikan, serbuk perasa dan garam secukupnya
- Masukkan daun cekur dan kacau rata
- Masukkan ikan yang telah diasingkan
- Kacau hingga semua bahan rata
- Tutup api bila menggelegak sekali
- Jangan lama-lama, takut santan pecah
- Angkat dan hidangkan
- Siap

No comments:

Post a Comment