Aku tak pandai makan siput sedut ni ... sungguh .. tak pernah seumur hidup makan .. apatah lagi memasaknya .. tapi demi en.suami .. ku gagahi jugak la mengerjakan siput sedut ini .. hehe ..
Siput Sedut Masak Lemak
Bahan-bahan:
1 kilo siput sedut - bersihkan dan rendam untuk buang lumpurnya, bila dah bersih potong bahagian belakang siput sedut tu ... supaya senang nak sedut nanti
2 biji kelapa parut -perah amik santan pekat jek
2 batang serai - titik
1 helai daun kunyit- carik-carik
2 keping asam keping
1 biji bawang besar merah - blend
3 ulas bawang putih - blend
1/2 inci halia - blend
1/2 inci kunyit hidup - blend
8 biji lada cili - blend
Cara membuatnya:
Masukkan bahan blend dalam periuk
Masukkan santan dan siput sedut
Masukkan serai
Masukkan asam keping
Kacau dengan api sederhana
Perasakan dengan garam dan ajinomoto
Biarkan hingga santan menggelegak
Masukkan daun kunyit
Bila santan mula menggelegak tutup api
Sedia dihidangkan
mmg sedap ...
ReplyDelete