Asam Rebus Keladi + Kacang Panjang
Bahan-bahan:
1 pokok keladi - siang dan bersihkan
4 batang kacang panjang - patah-patahkan je
1/2 biji bawang besar - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
6 ekor ikan bilis - tumbuk
3 sudu besar lada blend
1 genggam asam jawa - bancuh ngan air (buat air asam jawa)
Garam dan serbuk perasa secukupnya
Cara membuatnya:
- Masukkan air dalam periuk dan didihkan
- Masukkan bahan tumbuk dan lada blend
- Kacau sebati
- Masukkan isi keladi dan biarkan empuk
- Masukkan batang keladi dan kacang panjang
- Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
- Masukkan air asam jawa
- Biarkan seketika sehingga batang keladi layu
- Tutup api
- Angkat dan hidangkan bersama ikan bakar dan sambal belacan
No comments:
Post a Comment