Pages

Thursday, November 03, 2016

Asam Rebus Keladi

Asam rebus ni pun  kesukaan en.suami jugak ... asam rebus bendi .. asam rebus kacang panjang ... asam rebus keladi semua la suka .. buat pedas-pedas masam gitu .. menghirup kuah sampainya .. hehe

Asam Rebus Keladi + Kacang Panjang

Bahan-bahan:
1 pokok keladi - siang dan bersihkan
4 batang kacang panjang - patah-patahkan je
1/2 biji bawang besar - tumbuk
1 ulas bawang putih - tumbuk
6 ekor ikan bilis - tumbuk
3 sudu besar lada blend
1 genggam asam jawa - bancuh ngan air (buat air asam jawa)
Garam dan serbuk perasa secukupnya

Cara membuatnya:
  • Masukkan air dalam periuk dan didihkan
  • Masukkan bahan tumbuk dan lada blend
  • Kacau sebati
  • Masukkan isi keladi dan biarkan empuk
  • Masukkan batang keladi dan kacang panjang
  • Perasakan dengan garam dan serbuk perasa
  • Masukkan air asam jawa
  • Biarkan seketika sehingga batang keladi layu
  • Tutup api
  • Angkat dan hidangkan bersama ikan bakar dan sambal belacan

No comments:

Post a Comment