Ada lebihan daging yang dah diperap dengan serbuk kari ... lebihan masa main bako-bako ari tu ... fikir-fikir apa yang boleh dibuat dengan daging tu yer ... nak masak kari daging yang biasa buta tu tak leh .. en.suami tengah pantang masakan bersantan ... jaga kesihatan katanya ... hehe ... tiba-tiba teringat masakan kari kering mak .. soo .. cuba-cuba la buat ... kot-kot sedap kannn ... dan alhamdulilah ... memang sedap bila dah jadi ... lawan dengan kangkung tumis belacan ... perrhhh ... makan tak hinggat ... hehe ... jom layan resepinya ...
Daging Kari Kering
Bahan-bahan :
1/2 kilo daging - potong nipis
10 tangkai lada kering - blend
3 biji bawang merah - hiris nipis
3 ulas bawang putih - hiris nipis
sedikit halia - hiris nipis
4 sudu besar serbuk kari - bancuh dengan air
rempah penumis - yang rm0.50
Cara membuatnya :
Tumis bawang merah, bawang putih, halia dan rempah penumis sehingga garing
Masukkan lada blend
Kacau dan biarkan seketika
Masukkan bancuhan serbuk kari tadi
Kacau dan biarkan seketika sehingga keluar minyak
Masukkan daging dan kacau
Masukkan sedikit air
Kacau seketika
Masukkan garam, serbuk perasa dan sedikit gula
Rasakan kemasinannya
Angkat bila kuah mula mengering
Siap ... sedia dimakan bersama nasi putih panas atau ketupat atau roti
No comments:
Post a Comment