Pages

Thursday, July 25, 2013

Nasi Jagung Berlaukkan Ayam Masak Kurmak ... Terbaiikkkk

 
Menu semalam untuk berbuka puasa di rumah mak ... mak yang masak .. haha .. mak buyung dah coti ... perut panas la kena api kalau masak .. haha ... mak buyung jugak la yang request nak makan nasi jagung ngan ayam  masak kurmak ni ... mak aku yang penyayang dan baik hati ni masakkan ler untuk anak pompuan dia yang membuyung ni ... hehe ... sayangggg mak ketat-ketat ...


Ayam masak kurmak ni mak buat guna pati santan yang pekat ... tak letak kerisik ... lada blend pun tak letak .. just tumis bawang merah ngan bawang putih ... rempah penumis jangan lupa ... goreng kasi bawang garing .. pastu masukkan serbuk kurmak yang telah dibancuh dengan air ... masukkan ayam ... gaul sebati ... bila air dari ayam tu dah mulai mengering .. masukkan pati santan pekat tadi ... perasakan dengan garam, ajinomoto dan sedikit gula ... last sekali ... masukkan lada besar yang telah di potong memanjang .... bila dah pecah minyak ... angkat dan hidangkan ... nyum .. nyummm .. sedapppp sangattt la ... bertambah-tambah mak buyung makan ... hehe...

Nasi jagung ... caranya ... tumis bawang merah dan rempah penumis hingga garing ... masukkan jagung tin ... kacau sebati ... masukkan beras yang telah ditoskan .. masukkan air separas beras tadi ... perasakan dengan garam ... tutup periuk nasi dan masak nasi seperti biasanya ... kalau nak letak daun pandan pun buleh ... disebabkan tak de stok daun pandan kat umah mak .. maka ... mak tak letak pun daun pandan .. kalau letak ... wangi jek bau nasinya .. nyum .. nyummm .. hehe

Sempat pulak tu mak goreng buah sukun ... salut tepung nipis-nipis ... garing gorengan sukunnya ... bestttt .. cicah pulak ngan sambal kicap .. adik aku tam, cicah sukun goreng dengan sos cili ... haha .. lawak betul ... sedap ker????? ... sedap kata dia ... tapi aku tetap tak nak cuba .. haha ... masih setia mencicah ngan sambal kicap walaupun sambal kicapnya tak rasa langsung kepedasannya ... hahahaha ...






No comments:

Post a Comment