Pages

Sunday, May 12, 2013

Selera Mak Buyung Di Hari Minggu .. Hehe

Haha ... celik mata ... baby mula tendang-tendang ... lapar agaknya baby ... nak makan apa??? Gi dapur ... bukak periuk ... ada lebihan kari ayam malam tadi ... tinggal bahagian tulang n leher ... kentang masih banyak ... kuah pun masih banyak ... sayang pulak kalau tak termakan ... hangatkan jek la ... terfikir nak makan dengan apa yer ... beras pulut masih ada sikit ... nak masak pulut ker???? cam malas menunggu lama ... tengok tepung pun ada ... apa lagi ... bancuh jek la tepung ni ... wat lempeng ... makan ngan kuah kari ayam pun sodap ... hehe ... maka ... jadi lah sarapan pagi ku hari ini ... lempeng ngan kuah kari ayam kentang ....

Lempeng biasa jek ... makan ngan kuah kari ayam malam tadi .. bagi perangat .. sedap jugak ... makan sesorang jek .. anak-anak balik umah atuk dia ... makan sorang pun mak buyung selera jugak .. sambil menghadap pc ... melayari internet ... baca surat khabar bagai ... tak sedar lempeng dah habis sepinggan .. hahaha ... sabo jek la ....

Untuk makan tengahari ... tekak terasa-rasa nak makan sayur meranti masak lemak ... ngan ikan bakar cicah sambal belacan ... ulaman timun ... syok nya ... hehe ... gi pasar ikan .... pilih-pilih ikan yang sedap untuk dibakar ... ada ikan jebung atau dipanggil ikan ayam-ayam ... tapi perkhidmatan membuang isi perut tak de pulak ari ni ... tak cukup pekerja katanya ... hmm ... kalau nak menyiang sendiri ikan jebung ni memang menyiksakan .. maklum le .. kuit dia ... humaakkkaiii ... keras ... tak larat mak buyung ... hehe ... so .. kansel beli ikan jebung ... nampak ikan cencaru ... orait la ... ikan cencaru pun buleh .. nampak masih segar ... lum pakai contact lens merah lagi .. insang pun lum pudar kala ... sambar 1/2 kilo ... sekilo rm 10 ...  pastu gerak ke gerai jual sayur ... banyak sayur segar ... malangnya sayur meranti tak de ... waaa .. keciwa ... nasib baik ada pucuk paku hijau ... bolehlah buat pengubat terkilan nak makan sayur meranti masak lemak ... tunggu ari selasa la .. pasar besar bukak .. banyak sikit pilihannya ... tak lupa sambar timun ngan buah tomato ... nak buat sambal belacan sedap letak buah tomato ni ... hehe .. jadi menu tengahari ni adalah ikan cencaru bakar, sayur pucuk paku masak lemak, sambal belacan dan ulaman timun ... terliur suda ... jommm makan ...

Ikan cencaru bakar ... cara buat ... lumur ikan dengan garam dan asam jawa ... bakar atas kuali leper ... renjis-renjiskan minyak masak ... kadar kegaringan ikut suka hati ... nak garing lebih ... bakar lama sikit .. kalau tak suka garing .. suka yang basah-basah ikan dia ... garing sikit jek ... janji masak isi ikannya ... haaaa ... gituuuu kannn ... semuanya terpulang pada citarasa ... kalau aku memang suka yang garing-garing ... hilang sikit rasa hanyir ikan ... gituuuu ...

Sambal belacan buah tomato ... kadar kelumatan buah tomatonya terpulang pada citarasa korang jugak .. ada yang suka lumat-lumat .. ada yang suka just lenyek sikit jek ... cara nak buat sambal belacan nya sama jek cam biasa ... belacan, lada kecik, garam, gula, ajinomoto tumbuk lumat dalam lesung batu ... dah lumat baru masukkan buah tomato ... belacan tu bakar atau goreng dulu .. baru sedap ... nyum .. nyum ...

Sayur pucuk paku masak lemak ... cara nak buat ... mudah saja ... masukkan bawang merah, bawang putih dan ikan bilis yang dah ditumbuk ke dalam periuk ... masukkan jugak sedikit air ... masukkan pucuk paku yang dah di siang dan dibersihkan ... bukak api dan biarkan ia mereneh sebentar ... masukkan santan pekat dan serbuk kunyit .... masukkan jugak garam dan ajinomoto ... gaul rata dan rasakan kuahnya ... bila kuah mulai mendidih sedikit ... tutup apinya ... jangan biar lama-lama mendidih sebab nanti santan pecah ... dah tak pekat kuahnya ... cair jadinya ... tak kick la kannn ... hehe ... jooommm makannn


No comments:

Post a Comment