Tak pernah buat sendiri roti telur ni ... roti canai biasa pun tak pernah membuatnya sendiri ... kalau teringin nak makan ... gi kedai atau beli yang frozen .. tinggal masak sikit jek ... atau pun suh mak buat ... tapi cara mak menebar roti tak sama ngan kat kedai tu ... mak guna dulang ... tarik tepung yang dah dibuat doh tu sebesar dulang ... sampai tepung tu jadi nipis ... pastu buat bulat ... bulat ada pusaran di tengah-tengah ... pengunaan minyak yang banyak ... oppsss .. sangat banyak sebenarnya ... berleming tangan dengan minyak ... seronok main minyak ... haha ... pastu tepek-tepek kasi leper .... masak kat kuali leper ... bila dah garing kedua-dua belah permukaan roti tu .... angkat dan tepuk ... cara tepuknya ... guna tangan ler ... cam tepuk tangan .. bezanya ada roti yang panas di antara tangan kita ... mak guna surat khabar .. letak roti canai panas tu kat atas surat khabar .. pastu tepuk laaa .. tangan tak le panas .. pandai mak ... hahaha ...
Cam ni la cara mak tebar roti canai ... letak tepung yang dah di uli jadi doh kat tengah-tengah dulang tu ... pastu tepek-tepek kasi nipis ... bila tepung dah nipis dan besar ... tarik ke tepi dulang ... jangan koyak ... buat sampai keseluruhan dulang tu ditutupi oleh tepung ... nampak mudah kannn .. tapi kalau buat sendiri ... ya rabbi ... mesti tepungnya koyak rabak .. tak jadi roti canai ... jadi roti kirai ... hahaha
Bukak doh yang dah nipis tadi ... buat bentuk memanjang .. cam dalam pic kat atas ...
Pastu bentuk bulat dari atas ke bawah ... jadi la cam gambar kat atas ... pastu tekan-tekan kasi nipis sikit ... masak dalam kuali leper ... siap ... makan ngan kari daging ker ... kari ayam ker ... kari ikan sardin ke .. apa-apa jenis kari atau kuah dal ... semuanya sedap ... lagi-lagi makan masa panas-panas ... fuuuhhhhh ... best ...
No comments:
Post a Comment