Monday, April 30, 2012

Resepi Rojak Asma

En.suami suka makan rojak asma ... dia panggil rojak apam ... kalau letak mee dipanggil rojak mee .. padahal sama jek bahan dan kuahnya ... hehe .. jadi, jom layan resepi rojak asma ..

Rojak Asma

Sinopsis Novel 'Yang Terindah - Anis Ayuni'

Novel yang sesuai dijadikan koleksi .. gaya bahasa dan jalan cerita yang mudah difahami ... ianya seperti sebuah diari catatan perjalanan hidup watak utamanya, Elly ... gaya bahasanya membuatkan kita menyelami perasaan dan kehidupan Elly .. seperti kita yang merasai setiap insiden-insiden yang berlaku pada Elly .. wahhhh .. sampai macam tu sekali ... dasyatnya penangan novel Yang Terindah karya Anis Ayuni ni .. jadi, jom layan sinopsis novel Yang Terindah ni ...

" Malam menjadi siang ... bila hati kita bersatu "

Sunday, April 29, 2012

Lirik lagu 'Pyar Ke Liye - Dil Kye Kare'




 
Pyar Ke Liye - Dil Kye Kare

Pyar ke liye char pal kam nahee the
Pyar ke liye char pal kam nahee the

Kabhee tum nahee the kabhee ham nahee the
Kabhee tum nahee the kabhee ham nahee tahe

Sinopsis Novel 'Sehangat Asmara - Aisya Sofea'

Novel ni adalah novel kesukaan aku .. novel yang aku suka ulang baca ... best sangat jalan ceritanya .. tentang pengorbanan seorang lelaki unutk menyelamatkan keluarganya sehingga sanggup mengorbankan cintanya pada isterinya .. walau cinta mereka utuh namun tidak mampu melawan kehendak takdir ... seorang ayah yang sanggup melihat darah dagingnya sendiri menderita demi martabat keluarga .. haaaaa .. kan berat intipati kandungan ceritanya .. hehe .. jadi, jom layan sinopsis novel Sehangat Asmara ni ...

" Bibir tidak perlu berkata bila hati sudah mula bersuara "

Resepi Kerepek Pisang

Dulu dah buat resepi kerepek ubi pedas ... resepi kuih siput pedas pun dah buat ... hmmm .. hari ni nak buat resepi kerepek pisang ... resepi ni aku amik dari mak su Ani aku yang berniaga kerepek pisang .. kerepek pisang dia .. walah .. sedappp dan garing .. memang marveles .. jadi, jom layan resepi kerepek pisang aku ni ...
Kerepek Pisang

Saturday, April 28, 2012

Makan Ikan Bakar ... Sukeeeee

Tertunailah hajat nak makan ikan bakar kat gerai ikan bakar tepi pantai ... pantai Sungai Rengit jek destinasinya ... dekat aje ... dah lama nak try makan kat sini tapi ada aje halangannya ... belum rezeki kot .. hehe ...
 Tempat bakar ikan ... merangkap dapur masak ler tu .. hehe ...

Program 'Kau Permata Ku' Fasa 2

Ini semalam pagi punya cerita .. anak aku Ayen balik sekolah terus bagi surat  jemputan dari sekolah ... menjemput ibu/bapa atau penjaga hadir ke sekolah bagi menjayakan program 'Kau Permata Ku' ... hanya ibu/bapa murid tahun 5 dan 6 sahaja di minta menghadirkan diri ... di tulis di situ program ini adalah anjuran Syarikat For Life Research Sendirian Berhad bersama pihak sekolah .. aku ni memang pantang bila ada program yang melibatkan anak aku kat sekolah .. mungkin nak membincangkan hal-hal pembelajaran atau mempertingkatkan prestasi anak-anak ke .. fikir aku lah kan .. so, kena pergi lah ni ...
Sekolah Kebangsaan tempat anak aku, Ayen menimba ilmu pengetahuan ...

Welcome Si Putih Viva .. Hehe

Tanggal 27/4/2012 .. jam 5.30 petang .. detik paling bermakna dalam hidup adik aku, Tam .. di mana dia berjaya memiliki sebuah kereta Perodua Viva Elite 1.0 ... selepas memiliki sebuah motosikal  kini dia memiliki sebuah kereta pula .. dasyat adik aku ni, mengumpul harta di usia muda ... muda ker??? hehe ... lepas ni nak beli umah pulak kata dia .. wah .. wah ... bagus .. bagus ... aku bangga dengan adik ku yang sorang ni ...
 Permandangan di dalam Pusat Jualan Perodua Plentong ....

Sinopsis Novel 'Seredup Kasih Mu - Nia Azalea'

Ni antara novel yang paling aku suka ulang baca ... walaupun setebal 556 muka surat tak jemu pun membacanya ... seronok baca keletah anak-anak remaja bercinta ... hehe ... jom layan sinopsis novel Seredup Kasih Mu ni ...

" Hati ku berbunga setelah dihinggapi kumbang kasih mu!"

Sinopsis oleh : aznanie

Jamuan Di Hari Lahir Kak Yong

Semalam, tanggal 27/4/2012 kakak sulung ku yang mesra di panggil kak yong genap usianya 42 tahun .. wahhh .. dah masuk ke alam veteran la kakak aku ni .. haha .. jangan marah gurau jek yerrr ...

Thursday, April 26, 2012

Resepi Garlic Bread

Hari ni nak kongsi resepi garlic bread atau bahasa melayunya roti bawang putih .. selalunya kalau nak makan garlic bread kena pergi pizza .. makan cicah dengan sup krim cendawan atau sup krim ayam .. aku suka sup krim cendawan .. hehe ... ok berbalik pada garlic bread tadi .. cara membuatnya tak susah mana pun .. rasanya pun sama jek sedap cam kat pizza tu .. biasa aku kalau buat garlic bread ni siap-siap beli sup krim jenama Knorr .. memang kenalah .. sedapppp ... jadi, jom layan resepi garlic bread versi aku ni ...


Garlic Bread / Roti Bawang Putih

Sinopsis Novel 'Rindu Di Kalbu - Durrah Fatiha'

Cetakan pertama novel Rindu Di Kalbu karya Durrah Fatiha ini adalah tahun 2006 ... aku beli novel ni pun tahun 2006 jugak ... suka membeli dan suka jugak membaca .. sampai tak tidur malam gara-gara nak menghabiskan 1 novel .. selagi tak habis hati tu rasa tak tenteram jek .. asik teringat jek apa kesudahannya .. hehe .. fanatik betul .. jom layan sinopsis  novel Rindu Di Kalbu ni ...

" Rindu akan menjadi bara selagi ia dipendam di dalam dada "

Sinopsis oleh : aznanie

Wednesday, April 25, 2012

Sinopsis Novel 'Kau Yang Ku Sayang - Kamariah Kamaruddin'

Novel ini dicetak pertama kalinya pada tahun 2004 ... aku beli novel ni pun pada tahun 2004 .. maknanya dah 8 tahun usia novel ni ... tua anak bujang ku 3 tahun aje dari novel ni .. sebab aku jaga baik maka novel ni masih berada dalam keadaan yang amat baik sekali ... sekali pandang cam novel baru .. cewah ... puji diri sendiri nampaknya .. hahaha ... hari ni nak buat sinopsis novel Kau Yang Ku Sayang ni ... jom, layan sinopsisnya ...

" Kau berjaya mencuri hati ku ...
Namun sayang mengapa tak dapat ku miliki hati mu? "

Sinopsis oleh : aznanie

Tuesday, April 24, 2012

Sinopsis Novel 'Pasrah Kasih - Mazia Harris'

Cetakan pertama novel Pasrah Kasih ni tahun 2005 ... lama dah duk dalam rak buku aku .. hehe .. bila mood nak membaca datang baru lah di bongkar isi perut rak tu ... biasalah kan ... membaca ni perlukan mood jugak .. masa pun penting jugak .. selalu tak de masa .. sibuk dengan tugasan seharian .. curi-curi jugak masa kalau mood nak membaca tu datang .. hehe .. jadi, jom layan sinopsis novel Pasrah kasih ni ...

" Ku tahu segala angan dan impian adalah baja untuk pohon kasih kita "

Sinopsis oleh : aznanie

Monday, April 23, 2012

Resepi Sayur Sawi Goreng Belacan

Nak bagi resepi sayur sawi goreng belacan pulak ... masakan sayur yang mudah dan ringkas .. yang penting sedap .. amalkan makan sayur baru seimbang pemakanan kita .. kalau makan ulam-ulaman lagi ok .. tapi biasalah .. ramai yang memilih makan sayur yang dimasak dari makan ulam-ulaman ni .. aku le tu .. hahaha jadi, jom layan resepi sayur sawi goreng belacan aku  ni ...

Sayur Sawi Goreng Belacan
Bahan-bahan :

Resepi Kari Telur

Hari ni mood nak gi kedai jatuh merundum .. macam malas jek hari ni nak buat apa-apa kerja .. kenapa ea???? badan rasa letih .. sendi-sendi rasa lenguh semacam jek .. jangan tanda-tanda nak demam sudah ... harap-harap la tak .. amin .. tapi masak kena jugak .. anak bujang balik sekolah lapar .. nak makan .. en.suami pun nak makan jugak .. tengok ada telur .. hmm .. masak kari telur pun orait jugak .. gandingkan dengan sayur sawi goreng belacan .. pastu gorengkan ikan kering bulu ayam .. ok la tu .. jom, layan resepi kari telur aku ni ...

Kari Telur

Sinopsis Novel 'Sutera Kasih - Sirhan Ansari'

Novel ni aku beli tahun 2005 .. masa ni tengah gile-gile minat nak baca novel ... haha .. pantang nampak novel .. nak beli jek ... beli dan buat koleksi .. novel Sutera Kasih karya Sirhan Ansari ni betul-betul meruntun jiwa ... sedih sangat dengan penderitaan yang di tanggung Nurul Azwa ... menderita penyakit kronik hingga terpaksa melepaskan suami yang amat dicintainya ... terharu sangat dengan pengorbanan isteri baru bekas suami dia yang sanggup mendermakan buah pinggang dia pada Nurul Azwa ... tapi ending nya best ... happy ending mesti lah best ... kalau sad ending cam tak best gituuu .... jom layan sinopsis novel Sutera Kasih yang dihasilkan oleh aku .. hehe ...

" Dari jendela penantian debunga cinta tetap mekar bila dibaja rasa rindu "

Sinopsis oleh : aznanie

Sunday, April 22, 2012

Sinopsis Novel 'Kasih Yang Suci - Meen Zulaikha'

Novel Kasih Yang Suci ni adalah karya Meen Zulaikha ... TV3 pernah tayangkan drama berdasarkan novel ni yang telah diubah tajuknya kepada Nora Elena ... mengikut nama heroin dalam novel ni ... popular tu cite Nora Elena .. rating tinggi ... best jalan citenya .. sama best dengan membaca novelnya ... tapi pada aku baca novelnya beri satu kepuasan yang lebih maksima dari tengok cite kat tv .. sapa setuju???? hehe ... jom layan sinopsis novel Kasih Yang Suci yang di olah oleh aku sinopsisnya ...

" Seputih harapan ku dambakan memagari rindu yang membiru "

Sinopsis oleh : aznanie

Resepi Kek Batik

Resepi ni kak long aku yang ajar ... mudah dan senang nak buat .. yang penting sedap .. anak-anak suka betul makan ... buat 1 loyang tak cukup .. kena buat berloyang-loyang baru cukup ... hehe .. jom layan resepi kek batik ni ....

Kek Batik

Saturday, April 21, 2012

Sinopsis Novel 'Suratan Kasih - Durrah Fatiha'

First time baca novel ni tahun 2007 .. pastu duk terperok kat dalam rak buku .. baru-baru ni mengemas rak buku macam terpanggil-panggil nak baca semula .. hehe ... jalan cite yang simple dan menarik .. penuh dengan gelodak perasaan .. jom layan sinopsis novel Suratan Kasih yang diolah oleh aku ... huhu

" Aku tanpa mu ... umpama pantai tiada berombak
Kau tanpa ku ... seperti langit tiada awannya "

Sinopsis oleh : aznanie


Friday, April 20, 2012

Sinopsis Novel 'Bayangan Rindu - Anis Ayuni'

Novel Bayangan Rindu ni ditulis oleh penulis favorite aku .. siapa lagi kalau tak Anis Ayuni .. aku memang kumpul Anis Ayuni punya novel ... pada aku gaya penulisan Anis Ayuni mudah difahami dan jalan ceritanya amat menarik .. ini pandangan aku la ... bukan penulis lain tak bagus .. semua pun bagus-bagus .... hehe ... layan jek la sinopsis novel Bayangan Rindu yang di garap oleh aku ..

" Salam kasih siapakah yang singgah mengusik ke sanubari ini? "

Sinopsis oleh : aznanie

Cinta pertamanya tidak kesampaian. Percintaan Iddya bersama Baein terputus di tengah jalan apabila Baein mengalih cintanya kepada gadis lain. Benar andaian Iddya, cinta anak-anak sekolah tidak akan ke mana.

Thursday, April 19, 2012

Sinopsis Novel 'Badai Di Hati - Fazie Hanna'

Novel Badai Di Hati ini aku beli pada tahun 2005 .. lama tak ulang baca novel ni .. datang mood nak baca semula novel yang jadi koleksi .. pastu tepek la sinopsis dia kat sini untuk dikongsikan dengan kekawan semua ... jadi, jom layan sinopsis novel Badai Di Hati ni ...

" Titis air mata ini tidak akan melemaskan lagi sisa semangat ku ... "

Sinopsis oleh : aznanie

Mengisahkan tentang ketabahan seorang wanita bernama Natilly. Sedang diri diulit debaran hari pernikahan, pemergian ayah tercinta merubah suasana. Pemergian ayah yang tak akan kembali membuatkan adiknya, Adli menanggung bebanan perasaan. Natili harus jadi kuat demi Adli. Adli harus diubati sebelum dirinya menjadi milik Nasrul.

Wednesday, April 18, 2012

Sinopsis Novel 'Jangan Ada Dusta - Sri Diah'

" Setiamu dapat ku rasa dari pancaran mata mu "

Sinopsis oleh : aznanie

Sharifah Ezreen tidak menyangka lelaki yang amat dicintainya adalah abang kandungnya yang terpisah. 25 tahun terpisah dari abang-abang kandung dan ayahnya akibat perpisahan di antara ibu dan ayahnya. mencintai Adi Putera merupakan satu dosa. Cinta yang mekar harus di lupuskan dari hati mereka. Sukarnya menerima kenyataan, namun itu lah takdir yang tersirat untuk mereka.

Tuesday, April 17, 2012

Sinopsis Novel 'Seindah Memori - Ilani Mysara'

Beli novel ni tahun 2005 .. hari ni baru nak buat sinopsis .. hehe .. bukan apa .. baru bersemangat nak buat sinopsis novel ... sebab nak buat sinopsis novel ni perlukan masa dan persediaan .. bukan leh main boh jek .. kena faham jalan cite dulu baru leh tulis .. karang kalau hentam keromo jek, baik salin jek yang kat belakang novel tu .. tak yah pening-pening kepala nak mengarang ayat .. hehe ... bukan senang tau dari satu novel yang bermuka-muka surat tu nak jadikan cite pendek ... ewahhh .. gituuuu .. layan jek la sinopsis novel Seindah Memori ni ...

"Debunga cinta masih mewangi di rimba hati ku yang sepi tak bertepi"

Sinopsis oleh : aznanie

Forum Perdana Hal Ehwal Islam Di Padang SEMEKA ...

Malam tadi bawak anak-anak gi Forum Perdana Hal Ehwal Islam yang bertajuk Kesatuan, Perpaduan, Persaudaran Dan Permuafakatan Ummah Adalah Tuntutan Fardhu Ain .. bertempat Di Padang Sek. Men. Kebangsaan. Adela (SEMEKA) anjuran Gabungan NGO Melayu Negeri Johor, Johor Coporation, Felda dan Pertubuhan Usahawan Generasi Felda Malaysia. Ahli Panel yang menjayakan program ini ialah YB.Dato' Haji Nooh Bin Gadot (Penasihat Majlis Agama Islam Negeri Johor), Ustaz Dr.Mohd Ridzuan Tee Bin Abdullah, Tuan Sheikh Haji Ismail Bin Haji Hashim (Pensyarah Ikon YADIM) dan dipengerusikan oleh Kadi Daerah Kota Tinggi iaitu Al-Syeikh Mohd Taufek Bin Dato' Kiyai Shamsuddin.

Monday, April 16, 2012

Lirik Lagu 'Begini Caranya - Yana Samsudin & Shahiezy Sam'



Begini Caranya - Yana Samsudin & Shahiezy Sam

Sam :
Aku tak bisa mengatakan perkataan
Kelu lidah bila berdepan kamu

Yana :
Aku percaya pada naluri hatiku
Yang nyata sudah ada depan mata

Bersantai Di Pantai Batu Layar

Semalam petang, en.suami ajak gi jejalan ... seronoknyerr ... dia tanya nak ke mana? aku cakap gi pantai nak .. lama tak gi pantai .. bukan nak gi mandi-manda .. just tengok laut jek sambil makan makanan ringan ... gituuuu ... en.suami kata ok .. sukernyer hati ku ... hehe ... sayang en.suami ku ...

Jumpa signboard ni maknanya dah nak dekat ler simpang masuk ke pantai Batu Layar ...

Sarapan Roti Canai Di Bestari Food Court

Hari ni sarapan roti canai kat Bestari Food Court .. en.suami ajak sarapan kat sana .. dia nak makan roti canai yang sedap ... hehe ... kami gi dalam kul 8.30 pagi .. masih kira pagi lagi .. orang masih ramai sarapan .. tapi disebabkan Bestari Food Court tu menyediakan meja dan kerusi yang banyak, maka ada lagi ruang kosong yang boleh di duduki oleh kami ..

Makanan yang kami order .. roti telur, roti kosong dan roti tampal .. jemput makan semua ...

Sunday, April 15, 2012

Lirik Lagu 'Be My Baby - Wonder Girls'



Be My Baby - Wonder Girls

Watching
Gyesok bara bomyeo nan
Waiting
Niga daga ogi ma
Neul barae eoseo naege
Wa nal deryeo ga jebal

Sinopsis Novel 'Bisikan Rindu - Mimie Afinie'

Hari ni nak buat sinopsis novel Bisikan Rindu karya Mimie Afinie .. dah beli lama dah novel ni .. tahun 2004 .. dah baca berulang kali jugak .. baru ari ni nak buat sinopsisnya .. hehe .. bukan apa .. malam tadi belek-belek rak buku ... tengok sampul novel ni dah terkoyak sikit .. bukak balik sampulnya .. sampulkan dengan sampul yang baru .. bila dah dipegang .. baca la sikit .. lama-lama abis satu novel .. hehe .. so .. disebabkan masih ingat jalan ceritanya .. aku buat lah sinopsisnya sikit kat sini .. jom layan sinopsis novel Bisikan Rindu ni ...

" Ada getar di dalam dada bila kau menyeru namaku "

Saturday, April 14, 2012

Lirik Lagu 'Sesal Mendua - Klangit'



Sesal Mendua - Klangit

Dulu
Ku pandang diri ku
Kekasih yang setia
Tak pernah berdusta

Sinopsis Novel 'Masih Setia - Aisya Sofea'

"Kau bilang sayang, Aku kata benci ..."

Sinopsis oleh : aznanie

Miera terpaksa menurut kemahuan moyangnya dari Tanah Tinggi untuk  menjodohkannya dengan Rudi. Hati yang tidak rela ingin menolak namun mengenangkan keadaan moyangnya yang telah uzur, dia tidak tega. Dibiarkan mereka merencanakan semuanya. Berharap hatinya akan terbuka untuk jejaka itu. Mungkinkah????

Friday, April 13, 2012

Muyii Anak Sedara Baru Ku

Hari ni kami sekeluarga pegi muyii anak adik ipar ku ... baby baru balik rumah .. baby yang diberi nama Mustaqim ni lahir pada 2/4/2012 jam 2.30 petang di Hospital Sultan Ismail dengan berat 2.7 kg ...secara pembedahan ...  ni anak kedua adik ipar aku ... yang sulung dah darjah 1 ... dah besar dah .. dah patut ada adik kan .. hehe

Baby Mustaqim Bin Zainal .. alala .. comeyyyyy sangat ... tido pun senyumlah .. hehe ..

Sinopsis Novel 'Manisnya Cinta - Anis Ayuni'

Novel Manisnya Cinta hasil tulisan Anis Ayuni ni memang best .. beberapa kali dah ulang baca ... beli dah lama .. dah baca berulang kali .. baru hari ni nak buat sinopsis .. hehe ... so .. layan jek la sinopsis novel Manisnya Cinta yang digarap sinopsisnya oleh aku ...

"Akhirnya kita lafazkan jua melalui suara hati"

Wakenabeb 4 - Shaheizy Sam



Wakenabeb kali ni nak prank Shaheizy Sam ... diaorang guna PA Sam ... kononnya PA Sam ni dah gunakan sorang awek untuk kesenangan dia ... lepas kikis duit awek tu, PA Sam ni blah cam tu jek ... Jadi, abang si awek ni serang la PA Sam yang nama Ido ni ... yang bestnya mak si Sam ni pun pakat jugak ngan si Ido ni ... kalut jugak Sam nak settlekan ... dia seboleh-boleh suh bincang elok-elok .. bila geng si abang awek tu dah mulai tunjuk taring sampai si Ido bukak baju nak start gaduh, Sam dah cuak .. hehe ... kecut perut budak takut dia pun kena belasah sama .. hehe .. nak tau lebih lanjut .. saksikan sendiri video kat atas ni ...

Thursday, April 12, 2012

Lirik Lagu 'Biar Sampai Ke Bintang - Asmidar'



Biar Sampai Ke Bintang - Asmidar

Biar mimpi-mimpi kita
Jejak sampai ke bintang
Walau harus mengapai awan
Menongkah arus ini

Resepi Kuih Siput Pedas

Kuih siput pedas ni mak paling pakar membuatnya .. semua orang sukakannya ... rasanya lain dari yang lain ... kuih siput mak ni tak berminyak sangat .. tak kering sangat .. sebab mak tak menggunakan minyak yang banyak semasa proses menyira lada .. jadi .. jom layan resepi kuih siput pedas mak aku ni ...
Pic dari carian google

Kuih Siput Pedas

Resepi Satay Goreng

Hari tu dah buat resepi satay versi cucuk .. yang ni satay versi goreng ... rasa sama .. cara pembikinan pun sama .. cuma kali ni bagi resepi yang lain sedikit ... hehe .. banyak versi leh cuba-cuba .. kalau rasa yang ni lebih ok atau rasa yang hari tu punya lebih ok .. terpulang pada citarasa masing-masing ... so ... layan jek la resepi satay goreng ni ...

Satay Goreng

Mentor 6 : Persembahan Duet Anas Ridzuan & Faizal Tahir - InsyaAllah



Persembahan lagu InsyaAllah dari Faizal Tahir berduet dengan protegenya Anas Ridzuan dalam rancangan Mentor musim ke 6. Terbaek la persembahan dari mereka berdua ni. Memang best. Harap-harap protege Faizal Tahir leh jadi juara Mentor musim ke 6 ni. Minat Faizal Tahir. Sokong dan undi. Jangan lupa saksikan kesemua persembahan dalam Mentor Musim ke 6 setiap ahad jam 9.00 malam di TV3.

Wednesday, April 11, 2012

Berjalan Dan Cuci Mata ...

Cuci mata ni seangkatan lah dengan window Soping ... makna dan maksud yang sama ... haha ... pergi dengan my abah dan Tam ... acara dimulakan dengan sarapan pagi di kedai makan Nasi Dagang Simpang Lok Heng ... kedai makan favorite ... hehe ...

Anugerah Bintang Popular Berita Harian 2011 - Ziana Zain & Azlan Typewritter



Persembahan dari Ziana Zain berduet dengan Lan Typewritter ... nyanyi lagu Anggapan mu ngan Lagu untukmu ... memang best .. mantap vokal diaorang ni .. meremang bulu roma dibuatnya ... Ziana Zain memang terkenal dengan vokal dia yang tinggi .. Lan pun tak kurang hebat ... bab menjerit-jerit memang dia terror ... hehe ... sepanjang diaorang menyanyi .. peminat menjerit tak sudah-sudah ... teruja melihat persembahan mereka berdua ni ... gandingan yang betul-betul best ... tak caya ... layan video kat atas ..

Tuesday, April 10, 2012

Lirik Lagu 'Aku Maafkan Kamu - Jamal Abdillah Feat Malique'



Aku Maafkan Kamu - Jamal Abdillah Feat Malique

Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Resepi Sate

Paling suka makan sate .. lagi-lagi yang dagingnya lembut dan berasa rempahnya ... perapan memainkan peranan penting ... lagi lama di perap .. lagi sedap daging satenya .. daging pun akan jadi lebih lembut ... sekali suap jek dah habis sebatang ... fuhhh .. sate yang macam ni lah yang menjadikan selera nak makan sate asyik datang dan datang dan datang .. hehe .. jadi, kat sini aku nak kongsikan resepi sate yang memang sedap lah .. aku dapat resepi ni dari carian di google ... dah pernah try .. tapi aku tak cucuk kat lidi .. tak de dapurnya .. jadi aku goreng jek lah dalam kuali ... jom layan resepi sate ni ...


Sate Daging/Ayam

Makan-Makan Sempena Ulang Tahun Perkahwinan Tam

Tam wat makan-makan sempena ulang tahun perkahwinan dia yang pertama ... wat kat umah abah ... dia beli bahan-bahan untuk majlis dan aku tukang masaknya .. hehe .. tukang masak keluarga buleh la .. kalau nak bukak kedai tu .. alahai .. belum taraf lagi .. gituuuu .. haha ...

Tomyam campur, mee hoon, ikan kerachi 3 rasa, sayur campur dan sardin roll ...

Monday, April 09, 2012

Lirik Lagu 'Kosong - Najwa Latif'



Kosong - Najwa Latif

Kau melihat diri ku
Seperti sesuatu
Yang mencabar diri mu
Akal dan minda mu

Anugerah Bintang Popular Berita Harian Ke 25


Anugerah Bintang Popular Berita Harian yang bersiaran secara langsung dari Arena Of Star Genting Highland menampilkan 4 pengacara iaitu Raja Azura, Sharifah Shahira, Zizan Razak Dan Didie Alias. Pembuka majlis dimulakan dengan persembahan dari Stacy, Aliah dan Dato Siti Nurhaliza. Hebat persembahan ketiga-tiga artis.

Sunday, April 08, 2012

Cerekarama TV3 'Nurin Najwa'

Cerekarama malam tadi kat Tv3 ... tak kemana-mana .. jadi, tengok ler cite ni sampai habis .. bertemankan anak kecik yang dah terlentok tidur .. hahaha .. apa daaaa .. cite best-best dia tido pulak .. cite Nurin Najwa ni ada unsur-unsur seram jugak .. hehe .. pengajaran pun banyak .. jadi .. jom layan sinopsis cite Nurin Najwa yang digarap oleh aku ..

Sinopsis oleh : aznanie

Sari Yanti sebagai   Nurin Najwa
Zahiril Adzim sebagai   Irfan
Zamarul Hisham sebagai   Cikgu Fikri
Nisha Dirr sebagai   Tika
Betty Benafe sebagai   Datin Zaharah

Cerekarama Nurin Najwa ... teraju utamanya .. Sari Yanti sebagai Nurin Najwa dan Zahiril Adzim sebagai Irfan ...

Lirik Lagu 'Ombak Rindu - Hafiz Feat Adira'



Ombak Rindu - Hafiz Feat Adira

Adira :
Tuhan tolong lembutkan hati dia
Untuk terima ku seadanya
Kerna ku tak sanggup
Kerna ku tak mampu
Hidup tanpa dia di sisi ku

Saturday, April 07, 2012

Lunch Today .. Dari Rumah Orang Kawen ...


My abah hantar makanan .. dari kenduri kawen jiran belakang rumah abah .. abah ngan mak gi rewang ... jadi, dapat lah berkat atau dipanggil bontrut ... banyak tu .. nasi jagung ... ayam masak kari kering .. daging kambing masak bistik .. dalca kambing ... best tul la makan tengahari ni .. hehe ..

Lirik Lagu 'Cinta Dan Benci - Geisha'



Cinta Dan Benci - Geisha

Bagaimana cara membuat mu bahagia
Nyaris ku menyerah jalani semua
Tlah berbagai kata ku ungkap percuma
Agar kau percaya cinta ku berharga

My New Nephew ...

Tahniah! Tahniah! diucapkan kepada adik iparku, Zainal dan isterinya Norlela .. dapat baby yang kedua ... baby boy ...dilahirkan pada 2hb April 2012 pada pukul 14:30 ptg (2.30ptg) ...secara operation sebab uri kat bawah ..  comel babynyer  .. cute jek .. tengok gambar ler ... lum sempat gi tengok secara live ... biras ku, Lela lum balik dari HSI ... bersalin secara operation memang lama kena tahan wad ... banyak yang kena perhatikan ... kesan jahitan .. darah dalam badan si ibu .. keadaan kesihatan si ibu ... semua tu kena pantauan doktor .. lain le kalau bersalin normal ... pagi bersalin .. petang dah buleh keluar wad .. hehe (pengalaman aku ler)

Sunday, April 01, 2012

Lirik Lagu 'Tentang Rasa - Astrid'



Tentang Rasa - Astrid

Aku tersesat menuju hati mu
Beri aku jalan yang indah
Izinkan ku lepas penat ku
Tuk sejenak lelap di bahu mu

Resepi Puding Kastard Berkuah

Semalam kawan ku, Saripah Comel .. bagi semangkuk puding berkuah .. wahhh .. lama tak makan puding berkuah  .. last makan masa birthday Ayen bulan 2 ari tu ... di sebabkan rasa tak puas makan .. anak-anak request  nak makan lagi ... aku pun nak makan lagi yang sebenarnya .. hehe .. so .. hari ni .. buat lah puding berkuah ni .. jom layan resepi puding kastard berkuah ..
Puding kastard berkuah .... yang dibuat by aku .. hehe

Puding Kastard Berkuah
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...