Sukee sangat makan lauk nangka masak lemak cili api ni .. masakan ni popular kat Negeri Sembilan ... letak ayam dalam sayur nangka ni .. jadi 2 dalam 1 ... dapat makan ayam masak lemak cili api ngan nangka masak lemak sekali .. biasanya guna nangka muda la ..sebenarnya bukan nangka yang muda sangat .. yang mengkal ... tak muda sangat ... belum masak betul ... gituuu ... paling suka makan jerami nangka tu ... isi dia tak berapa suka sangat ... kalau rebus lama bijik dia pun leh makan .. rebus sampai empuk bijik nangka tu ... hehe ... aku kalau buat nangka masak lemak cili api ni memang tak berapa pedas sangat ... walaupun tok guru yang ajar aku masak nangka masak lemak cili api ni cakap buh cili api tu sampai berasap telinga .. hahaha .. mintak maap yer tok guru .. anak murid mu ni menderhaka ... hahaha ... ok .. jadi, jom layan resepi nangka masak lemak cili api aku ni ...
Nangka Masak Lemak Cili Api
Bahan-bahan :
- Nangka muda - direbus hingga empuk
- Ayam - potong sederhana besar
- Segenggam cili padi - ditumbuk (terpulang pada citarasa)
- Bawang merah - ditumbuk
- Bawang putih - ditumbuk
- Halia - ditumbuk
- Serai - diketuk (terpulang nak letak atau tidak)
- Serbuk kunyit (untuk mencantikkan kala kuah)
- Santan ( dari sebijik kelapa)
- Garam dan ajinomoto ssecukup rasa
Cara membuat :
- Panaskan sedikit minyak dalam periuk
- Masukkan bahan tumbuk dalam periuk tadi dan tumiskan hingga garing sedikit
- Masukkan ayam dan serai dalam periuk
- Masukkan air masak secawan
- Masukkan serbuk kunyit
- Biarkan ayam mereneh sebentar
- Masukkan nangka yang telah direbus tadi
- Masukkan jugak santan
- Kacau sebati
- Masukkan garam dan ajinomoto
- Kacau hingga kuah mulai memekat (jgn terlalu lama, nanti santan pecah)
- Angkat dan hidangkan
No comments:
Post a Comment