Pages

Thursday, April 12, 2012

Resepi Satay Goreng

Hari tu dah buat resepi satay versi cucuk .. yang ni satay versi goreng ... rasa sama .. cara pembikinan pun sama .. cuma kali ni bagi resepi yang lain sedikit ... hehe .. banyak versi leh cuba-cuba .. kalau rasa yang ni lebih ok atau rasa yang hari tu punya lebih ok .. terpulang pada citarasa masing-masing ... so ... layan jek la resepi satay goreng ni ...

Satay Goreng

Bahan-bahan :
  • 1 kilo daging atau 1 ekor ayam - dibersihkan dan dipotong kecil
  • Gula pasir - ikut sebanyak mana daging / ayam
  • Gula merah - sebahagian dari sukatan gula pasir
  • Madu - terpulang pada citarasa (suka manis boh banyak, klu nak kurang manis, boh sikit jek)
  • Garam - secukup rasa
Bahan kisar (kasar)
  • 3 sudu besar ketumbar biji - sangai
  • 2 sudu kecil jintan halus - sangai
  • 1 sudu besar lada sulah biji
  • 6 ulas bawang putih
  • 1/2 jari halia
  • 2 hiris lengkuas
  • 4 batang serai - hiris
  • 1/2 jari kunyit hidup
Cara Membuat :
  • Gaulkan bahan kisar pada daging atau ayam bersama gula, garam dan madu hingga rata dan perap 1 jam atau lebih baik semalaman dalam peti sejuk.
  • Panaskan minyak secukupnya dan goreng daging hingga empuk. Masukkan 1/2 senduk lagi minyak dan goreng lagi hingga kering (biarkan naik minyak dan basah-basah sedikit)
  • Hidangkan dengan kuah kacang, timun, ketupat dan bawang.
  • Enak di makan bersama nasi panas jugak.

No comments:

Post a Comment