Pages

Wednesday, October 05, 2011

Sambal Tumis Kupang

Tengahari tadi pergi kedai runcit Ipa .. ingatkan nak beli sardin .. sardin yang kecik tak de la pulak .. semua besar-besar .. tapi jenama apa-apa tah .. hehe .. bukan tak leh makan jenama lain selain ayam brand ni .. cumanya rasa ikan nya tak sama .. kalau jenama ayam brand ni dia tak hanyir sangat .. pada selera aku lah kan .. lain orang lain citarasanya ...
Hmm .. sardin ayam brand tak de .. nak masak apa ari ni ek ... gi kedai makan kak Aisyah ... nasi lemak ada lagi ... tapaukan 1 bungkus untuk ayen .. untuk en.suami petang nanti baru masak lauk ... hehe ...

Pergi semula kedai runcit Ipa ... beli barang-barang nak wat hamper untuk jiran belakang blok pulak .. hari tu masa beli barang nak wat hamper kendarat blok ... tak nak cakap sekali .. abah biasalah dia .. orang dah siap buat baru nak tanya .. nasib baik ada budget lagi .. kalau tak .. tak dapat le nak menolongnya ...

Tanya Ipa masak apa tengahari ni? Dia kata kupang ... tapi lum masak lagi .. dia anto gi kedai makan kak Aisyah .. suruh kak Aisyah masak le ..  haha .. senang betul yek ...

Masak sambal tumis kupang la ... sedapnya .. dia tapaukan aku sikit .. hehe .. terima kasih Ipa .. sayang ko .. haha ... jom layan resepi sambal tumis kupang ...

Sambal Tumis Kupang
Bahan-bahan:
Kupang - dibersihkan dan ditoskan airnya
Bawang besar - dihiris bulat
Lada besar - dihiris memanjang
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - dikupas kulit dan diblend
Bawang putih - di kupas kulit dan diblend
Halia - di tumbuk halus
Sos tiram - 1 sudu kecik
Garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
Air asam jawa

Cara membuatnya :
Tumis bahan yang diblend hingga garing
Masukkan sos tiram dan kacaukan ia
Masukkan kupang dan air asam jawa
Masukkan gula, garam dan ajinomoto secukup rasa
Gaulkan ia
Masukkan bawang besar dan lada besar yang dihiris tadi
Kacau-kacaukan ia sehingga kuahnya memekat
Tutup api dan hidangkan bersama nasi putih panas

2 comments:

  1. Wow, ayam brand is my most favorite sadin.
    Thanks for your recipe.

    ReplyDelete
  2. welcome dear ... me too .. tak de sardin ayam brand rela tak makan sardin .. hehe ..

    ReplyDelete