Pages

Wednesday, August 03, 2011

Resepi Tomyam Putih

Tomyam Putih
Bahan-bahan :
Ayam - potong kecik-kecik
Bawang besar - dihiris
Bawang putih - diketuk
Serai - diketuk
Daun limau purut
Limau nipis / limau kasturi - diperah
Lada kecik - diketuk
Sayur kobis bunga - dipotong kecik
Sayur putik jagung - dipotong kecik
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa

Cara membuatnya :
Masukkan ayam, serai, bawang putih, lada kecik, bawang besar, daun limau purut, air perahan limau ke dalam periuk
Masukkan air ke dalam periuk itu dan didihkan
Setelah kuah mendidih, masukkan garam dan ajinomoto
Rasakan kuahnya, sekiranya kurang apa-apa buleh la ditambah
Akhir sekali, masukkan sayur-sayuran
Setelah sayuran nampak layu, bulehlah ditutup apinya.
Siap sudah tomyam putih kita
Buleh dimakan bersama nasi putih atau mee hoon

No comments:

Post a Comment