Bahan-bahan :
Kerang - rebus dan amik isinya
Lada kering - rebus dan diblend
Bawang merah -diblend
Bawang putih - diblend
Halia - diblend
Bawang Besar - dihiris
Sos tiram - 1 sudu kecik
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Air asam jawa
Cara membuatnya :
Tumiskan bahan-bahan yang telah diblend
Biarkan garing
Setelah garing, masukkan kerang
Kacau-kacaukan ia
Masukkan sos tiram, garam, gula dan ajinomoto secukup rasa
Masukkan jugak air asam jawa
Tambah air jika perlu
Last sekali, masukkan bawang besar yang dihiris nipis tadi
Gaul sebati dan tutup api apabila bawang nampak layu
Boleh dimakan dengan nasi putih atau nasi lemak
https://l.facebook.com/l.php?u=https%3A%2F%2Fyoutu.be%2FgbJz0C0Yot8%3Ffbclid%3DIwAR3deWasEE4bwQS9IsUpUHekdJaKsQEmTPKnSlgxk4rDK79QH7RGMGvJUhQ&h=AT34E3sPEoTJdcl6VdbOi3awZlLI7Wc8goY-_qOOQxcLHhAF2hagcuCM22jteBBvC5qYgisYYoVMg_FN_HIl_bdqUhP2P-isIMaJS2BSudwwoMmTGhWuoiX1Tre1GBDGr3mpU9eMLSoNhNgmtvVa12jUH9yeakY_9cIfZS3OeTpuaHp36yGEelPbZEQ9Kzu-9vkzqmkF-MKolDCqC0x8qlh1K1eFXsgw1KOw1CXoZVlH8MazxrDwO1gfV14Y6LayeynA6NIloGO7wGSPEr6HBSoAkKTWuoeFUyOyEPKDYrGH6LLK1z9kxcCrC2fpu-U1FIBsfd3GRQmY6nLZY2br8sxKmRHbe-O40HYhFcYYHealHcis9-95QRBHvmbFrSbBMhAyLlaGHb46kQtbv8TUnMMEzLfPb8pkJA6f514rKrWA0IfV-24sNb64fL-pjxyWT94ichUL8SWwzLwMwuC0WkV4arLnKgXErEfjr594WqjQfFuveaJsVwwWP3ernk3YCFk98Cf6kPzc2Vi_sMiE6N_QB8SZNVAhHPbH6s-wbRw4osj3Hh9UZrdrVMKkmMRfVRCkEdmW_GftAeDRBjhyfSKItK6NqqnEprpjwMtzGkt2Ywp-L1xrXGddpOQua_TZfqs
No comments:
Post a Comment