Asam Pedas Ikan Kembung Dengan Daun Kesum Dan Bandi
Bahan-bahan :
Ikan kembung - dibersihkan dan dipotong dua
Lada kering - direbus dan diblend
Bawang merah - diblend
Bawang putih -diblend
Halia - diblend
Daun kesum
Bendi
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Gula secukup rasa
Air asam jawa
Cara membuatnya :
Tumiskan bahan-bahan yang diblend tadi dalam periuk menggunakan minyak masak
Tumis sehingga garing bahan-bahan yang diblend tadi
Masukkan ikan kembung
Masukkan juga air asam jawa
Tambahkan air sebanyak mana yang diperlukan
Masukkan garam, ajinomoto dan gula secukup rasa
Kacau-kacaukan ia
Biarkan kuah mengelegak
Bila kuah sudah mengelegak, masukkan bendi
Agak-agak bendi sudah nampak layu sedikit, masukkan daun kesum
Biarkan seketika sambil dikacau-kacau sedikit
Tutup api dan dah pun siap asam pedas ikan kembung dengan daun kesum dan bendi
No comments:
Post a Comment