Air Asam Cicah Ikan bakar
Segenggam lada cili
4 ulas bawang merah - dihiris halus
2 ulas bawang putih - direbus dan di ketuk
1 cawan air asam jawa
1 inci belacan
Garam
Gula
Ajinomoto
Cara-cara membuat :
Bawang merah dikupas kulitnya .. di bersihkan .. dan dihiris halus ..
Lada cili di potong kecik .. dimasukkan dalam mangkuk berisi bawang merah tadi .. ketuk bawang putih sekali dan dicampurkan sekali ...
Masukkan garam, gula dan ajinomoto ke dalam mangkuk tadi ...
Pastu bakar belacan .. agak-agak dah nampak cam garing belacan tu .. angkat dan letakkan didalam mangkuk tadi ...
Kemudian, masukkan air asam ... kemudian ramas belacan dan bahan-bahan lain yang terdapat dalam mangkuk tadi ... pastikan kuahnya tidak terlalu pekat dan terlalu cair .. yang sedang-sedang saja ... rasakan manis, masin nya .. tokok tambah kalau perlu ...
Dah pun siap air asam aku ... leh terus makan ikan bakar ... gerenti menjijat pinggan punya la .. haha ..
ramas??? pakai tangan k... pijo la tangan.. pkai sudu bleh kan.. nampak sedap.. thank for recipe..
ReplyDeletesalam ...
ReplyDeleteramas guna hujung jari jek dik ... janji bahan2 tu hancur dan sebati ngan air asam tu ...
thanks juga singgah blog akak yer
kenapa kena bakar belacan?
ReplyDeleteKalo bkr br la sedap sbb bau pn lbh sedap
ReplyDeleteDa try buat mmg pergh... Tp sy tmbh nenas masak... Hmmm sedap sgt ... Xcukup.. Hehe... Tq bg resepi
ReplyDeleteSdapnye...meleleh tgk..huhu tbe2 ase teringin plak
ReplyDeleteMasuk bawang putih... Mcm lain je.. Lagi sedap agaknya... Nak try le..
ReplyDeleteHmm nk buat juadah berbuka lah... Huhu cm best je ni...
ReplyDeletesalam Nor Shahrina Zailani ...
ReplyDeletesilakan di cuba ... memang sedap .. makan ngan ikan bakar ... perrrhh .. sedap tak hinggat .. hehe
memang seddap...tq for d recepi
ReplyDeleteTerima kasih utk resepi ni.menjadi!!
ReplyDeleteBwg putih klu bakar bole x sis?
ReplyDeletetq for sharing...mmg sedap ...lain kali pakai resepi ni je...best....
ReplyDeletedh try bez sgt
ReplyDeleteizin mohon share. tq
ReplyDeleteSaya dh cuba mmg best air asam ni
ReplyDeleteKalau bawang putih tak rebus tak apa kan?
ReplyDeleteHurmm....tumpang tanye,bahan2 smua tue td belacan je yg kena bkr kn....yg len2 smua potong2 je ye...x pyh nk msak2 lg kn ?
ReplyDeletesalam ...
ReplyDeletebawang putih tu terpulang .. nak rebus ker tak nak ke .. atau tak nak letak pun tak pe ... suka hati ..
salam Hazlinda Yassin ...
betul sekali .. hanya belacan di bakar .. bahan lain just potong ... gunakan air masak yer untuk kuahnya tu ... jangan air mentah pulak ... karang sakit perut pulak ... hehe