Pages

Thursday, March 24, 2011

Resepi Sambal Tumis Udang


Sambal Tumis Udang
Bahan-bahan:
Udang Galah - dibersihkan dan di buang janggut
Bawang besar - dihiris
Bawang merah - diblend
Bawang putih - diblend
Halia - diblend
Lada kering - direbus dan di blend
Air asam jawa
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Sos tiram - 1 sudu besar
Minyak untuk menumis

Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak dalam kuali
Tumiskan bahan yang diblend ke dalam kuali tadi
Kacau hingga garing
Tambahkan garam, gula,ajinomoto dan sos tiram
Kacau lagi
Masukkan udang
Curahkan air asam jawa
Kalau nak kuah lebih, masukkan air sebanyak yang diperlukan
Masukkan bawang besar yang di hiris tadi
Tunggu hingga kuah agak pekat,barulah di tutup api dan dihidangkan.

Makan bersama dengan Ikan Pekasam .. hmm ... memang sedap ..

No comments:

Post a Comment