Tapai Pulut
Bahan-bahan:
Ragi - yang bijik -diparut
Daun pisang
Cara membuatnya:
Pulut di masak seperti masak nasi. Tapi jangan lembek. Biar keras sedikit
Setelah masak, ratakan di dalam dulang. Biarkan sejuk
Ayakkan ragi di atas permukaan pulut tadi
Terbalikkan pulut tadi
Ayakkan ragi lagi di permukaan pulut yang diterbalikkan
Pastikan semua bahagian pulut kena ragi
Setelah siap meragi, boleh ler di bungkus dengan daun pisang
Peram selama 2 hari
Beras pulut
ohhhhh... aku memang suka tapai pulut
ReplyDeletelagi2 bila dibungkus dgn daun getah.
thanks for sharing recipe here.
Tapai pulut bungkus daun getah ...hmmm ...memang sedap ... tapi sebab daun getah susah nak dapat kat sini ... maka, aku guna daun pisang saje ... hehe ... thanks for your comment, ya ...
ReplyDelete