Bahan-bahan:
1 ekor Ikan siakap
1 biji bawang besar -dihiris
3 ulas bawang putih - diketuk
1 batang serai - dihiris
1 biji buah tomato - dipotong dadu
3 biji lada kecik (cili api) - di belah dua
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar sos ikan
1 inci Halia - dihiris
Garam secukup rasa
Ajinomoto secukup rasa
Cara membuatnya:
Panaskan pengukus
Ikan siakap dibersihkan
Lumurkan ikan dengan garam, ajinomoto dan halia diletakkan di atas ikan
Letakkan ikan di dalam loyang pengukus
Kukus ikan sebentar
Setelah ikan kelihatan separuh masak, angkat dan ketepikan sebentar
Dalam periuk, masukkan air secukup yang dikehendaki dan masukkan semua bahan dan tunggu hingga menggelegak
Setelah menggelegak, tutup api
Tuangkan kuah di dalam mangkuk pengukus yang berisi ikan tadi
Kukus sebentar hingga ikan masak
Siap untuk di hidangkan
* Aku masak ikan ni malam semalam, adik aku, tam teringin nak makan ikan siakap kukus. Aku wat sambal belacan ... pastu potong timun ... wat ulam. Amboi ... makan sampai 3 kali tambah. En.suami pun makan bertambah ... Ayen tak tambah ... tapi makan berulang ... sampai licin kuah... ikan tinggal tulang jek ... wah ... sedap ... Kalau ikut stail aku ... lepas kukus ikan tu, pastu masa kuah tu menggelegak .. aku masukkan je ikan tu sekali dalam kuah tu ...tak payah kukus lagik ler ... sama jek masak nyer ... hehe ...
Ari tu tengok resepi ikan siakap 3 rasa...ni ikan siakap kukus plak..sdap blake..tp sy lbih suka ikan siakap 3 rasa..yg ni pun bleh tahan jugak..
ReplyDeletesalam putri syasya ...
ReplyDeleteikan kukus ni bukan selalu teringin nak makan .. ada masa-masa nya ... time tekak sakit ke .. mood nak makan masakan berkuah ke .. leh la masak ikan kukus ni .. kalau ikan 3 rasa tu .. sebab dia digoreng garing .. tu yang buat terasa-rasa kerangupan ikan gorengnya tu ... hehe .. apa pun thanks sudi singgah dan mencuba resepi nya ye ..
Oooo,sama sama,Aznanie...
ReplyDelete