Resepi ni aku dapat dari internet tapi aku modified sikit untuk mendapat rasa yang aku inginkan... hasilnya sungguh nyum...nyum...
Daging Bakar Cicah Air Asam
Bahan-bahannya :
Daging - 1kg
Bahan Perap Daging:
3 ulas - Bawang putih - Diketuk kasar
1 peket - knorr pasti sedap (serbuk)
Secukup rasa - garam
Bahan untuk Air Asam:
15 biji - Lada kecik (cili padi) -dipotong halus
3 ulas - Bawang merah -dipotong halus
Sedikit belacan - dibakar
Sedikit air asam jawa
Secukup rasa garam
Secukup rasa ajinomoto
Secukup rasa gula
1 bijik - Buah tomato - dipotong dadu(ikut suka)
Cara-cara membuatnya (Daging Bakar):
1. Dagimg dipotong kecik-kecik.
2. Perap daging bersama bahan perap selama setengah jam. Nak lama pun tak mengapa.
3. Setelah daging sebati dengan perasanya. Bolehlah dibakar menggunakan kuali leper.
Cara-cara membuat (Air Asam):
1. Satukan semua bahan di dalam satu bekas.
2. Gaulkan hingga sebati.
Dah pun siap Daging Bakar cicah Air Asam. Ni salah satu lauk kesukaan suami ku... hehe
I will probably try with lamb since we don't eat beef at home.
ReplyDeleteyes, i think you should try it.
ReplyDelete