Pages

Friday, February 04, 2011

Resepi Daging Bakar

Resepi ni aku dapat dari internet tapi aku modified sikit untuk mendapat rasa yang aku inginkan... hasilnya sungguh nyum...nyum...

Daging Bakar Cicah Air Asam
Bahan-bahannya :
Daging - 1kg

Bahan Perap Daging:
3 ulas - Bawang putih - Diketuk kasar
1 peket - knorr pasti sedap (serbuk)
Secukup rasa - garam

Bahan untuk Air Asam:
15 biji - Lada kecik (cili padi) -dipotong halus
3 ulas - Bawang merah -dipotong halus
Sedikit belacan - dibakar
Sedikit air asam jawa
Secukup rasa garam
Secukup rasa ajinomoto
Secukup rasa gula
1 bijik - Buah tomato - dipotong dadu(ikut suka)

Cara-cara membuatnya (Daging Bakar):
1. Dagimg dipotong kecik-kecik.
2. Perap daging bersama bahan perap selama setengah jam. Nak lama pun tak mengapa.
3. Setelah daging sebati dengan perasanya. Bolehlah dibakar menggunakan kuali leper.

Cara-cara membuat (Air Asam):
1. Satukan semua bahan di dalam satu bekas.
2. Gaulkan hingga sebati.

Dah pun siap Daging Bakar cicah Air Asam. Ni salah satu lauk kesukaan suami ku... hehe

2 comments:

  1. I will probably try with lamb since we don't eat beef at home.

    ReplyDelete