Hari panas-panas kalau pekena cendol, fuhh mesti best. Pastu makan dengan goreng pisang panas ke, tempe goreng ke, keropok lekor ke, barulah ngam. Lagi pulak makan kat bawah pokok sambil melihat orang lalu lalang. Hmm ... tapi kalau buat sendiri pun orait gak. Makan adik-beradik kat umah. Boleh tambah-tambah.
Ni cara nak buat Cendol yang aku dah cuba. Boleh tahan rasa dia. Macam yang jual kat pasar ramadhan tu.
Cendol
Bahan:
3 cawan jus pandan + daun pucuk manis/cekur manis
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil air kapur
secubit garam
Cara:
- Gaulkan semua bahan dan tapiskan.
- Masakkan dalam kuali sehingga naik wap dan kental. (Sentiasa kacau supaya tidak hangus)
- Sediakan mangkuk berisi air sejuk atas meja.
- Tekan atas acuan berlubang.
- Sediakan air gula dan santan untuk makan cendul.
- Juga ketulan ais.
- kalau suka boleh letakkan pulut dan kacang merah.
No comments:
Post a Comment